Nor Zaina Bt Ghani ( Datin Ira)
Positive Image Resources
Alamat Ibu Pejabat :
No. 38A, Jalan 6/21D,
Medan Idaman Business Centre,
53100 Gombak, Kuala Lumpur,
Malaysia
Telefon: 603-4024 1696/ fax: 603-4024 1996/
email: info@mmp2u.com
Jawatan:
Pengarah Eksekutif Positive Image Resources
Pengasas Aura Seri & Aura Genius
Pengasas Aura Seri Spa & Beauty
Pengasas Aura Seri Cosmetics (Skin Care
Series)
Kelulusan:
Diploma Kecantikan in Alternative Medicine
Open International University of Culcutta
India
(Master Reiki, Aromatherapy, Herba, Colour
Therapy, Psikologi, Mind Therapy, Perunding Kecantikan )
Penghasilan Aura Seri dan Aura Genius
Menyedari potensi perniagaan dan atas
tujuan mendidik masyarakat mengenai sains baru ini, pihak Positive Image
Resources telah mengambil langkah dinamik dan inisiatif menjadi perintis
teknologi Aura nombor satu di Malaysia dan seterusnya memperkenalkan
satu-satunya produk yang telah diuji secara klinikal di pusat penyelidikan
Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan telah mendapat pengiktirafan
antarabangsa daripada International Institute of Health Science, Open
International University for Alternative Medicine dan juga Positive Life
Foundation yang terbukti dapat membantu memperbaiki dan mengekalkan Aura
positif seseorang selain dari digunakan secara meluas bagi wanita dan juga
lelaki sebagai produk kecantikan.
Aura Seri dihasilkan dengan gabungan 7 jenis
minyak pati bunga yang diekstrak secara semulajadi yang mewakili 7 warna dan
frekuensi yang dipertenagakan dengan butiran Kristal terpilih, garam Kristal
bermutu tinggi, tenaga bunga emas dan juga tenaga alam semesta.
_____________________________________________________________________________CENDAWAN kini mendapat permintaan tinggi di seluruh negara. Menurut beberapa pengusaha cendawan yang ditemui, antara pelanggan utama mereka ialah pengusaha restoran tomyam.
.
Selain menjadi ramuan dalam masakan
popular Thai itu, cendawan juga sedap digoreng setelah disalut dengan tepung.
Tidak hairanlah, lading cendawan kini menjadi pilihan golongan pengusaha.
Selain itu, kemudahan dan sokongan daripada kerajaan turut menjadi factor utama
merancakkan perusahaan cendawan.
..
Begitu juga halnya dengan pemilik
Nas Agro Farm, Nabil Sanusi. Katanya, dia memilih mengusahakan ladang cendawan
kerana melihatkan potensinya yang besar walaupun mempunyai perniagaan lain yang
membabitkan pengangkutan.
..
Idea mengusahakan cendawan ini
bermula daripada isteri saya yang berminat dalam bidang
pertanian,"katanya.
..
Menurut beliau, isterinya Surina
Saad, 38, sanggup berhenti kerja sebagai akauntan sebuah syarikat perakaunan di
Shah Alam. Justeru, seiring dengan sokongan daripada mantan Perdana Menteri,
Tun Abdullah Ahmad Badawi, Nabil kemudiannya yakin dengan keputusannya untuk
membuka ladang cendawan. Krisis kegawatan ekonomi 1998 memberi banyak
pengajaran kepada saya dalam menghadapi dunia perniagaan. Saya melihatkan
perniagaan dalam bidang pertanian tidak menerima kesan kegawatan, inilah yang
membuatkan saya berani menanggung risiko untuk mempelbagaikan jenis perniagaan
yang saya usahakan,"katanya.
..
Menurut Nabil, ladang cendawan
miliknya seluas 0.5 hektar diusahakan di atas tanah milik keluarga di Sepang.Bagi mewujudkan kelainan, ladang ini diubah suai
menjadi lokasi tanaman cendawan berdaya saing berkonsepkan taman,"katanya. Beliau yang mempunyai Ijazah Perakauan
United Kingdom berkata, isterinya banyak memberi idea dan nasihat serta menjadi
tulang belakang projek penanaman cendawan yang diusahakannya.
.
Disebabkan saya mempunyai tugasan
lain, kebanyakan urusan ladang dijalankan oleh isteri namun saya masih
meluangkan masa sekurang-kurangnya sekali sehari menjenguk keadaan di ladang
bersamanya. Walaupun tanaman cendawan agak sukar untuk dijaga disebabkan
sifatnya yang sensitive dan mudah dijangkiti penyakit, saya tetapkan tekad
meneruskan perniagaan ini berkat dorongan daripada isteri dan
keluarga,"katanya.
..
Menurutnya, penanaman cendawan
memerlukan ruang yang berbumbung bagi memastikannya tidak terdedah kepada hujan
dan pencahayaan matahari melampau selain memerlukan kelembapan serta suhu yang
sesuai bagi membolehkan sporanya membiak dengan lebih pantas dan subur.
..
Kata Nabil, disebabkan sifat
cendawan yang sensitive, penjagaannya memerlukan ketelitian ditambah
persekitaran bersih supaya cendawan ini tidak menghidap penyakit yang boleh
memudaratkan.
..
Kurang
habuk kayu, tidak dapat tingkat pengeluaran
.
Walaupun dijalankan dalam skala yang
agak besar, namun beliau menggunakan system penuaian secara harian di mana pada
setiap hari, cendawan ini akan dituai sebanyak tiga kali iaitu pada tengah
hari, petang dan malam. Dengan keluasan ladang yang ada sekarang, ia mampu
mengeluarkan hasil sebanyak 200 kilogram sehari namun Nabil meminimumkan
pengeluarannya kepada 70 ke 80 kilogram sehari disebabkan beberapa masalah yang
tidak dapat dielakkan.
..
Menurutnya, antara masalah tersebut
adalah kekurangan habuk kayu di mana bahan tersebut menjadi asas utama tanaman
cendawan.Permintaan produk berasaskan perabot kayu kini menurun
disebabkan kegawatan ekonomi menyebabkan
permintaan habuk kayu yang hanya boleh didapati di kilang pembuatan perabot
tidak dapat dipenuhi,"katanya.
..
Menurutnya, setelah mengikuti kursus
yang diperkenalkan rakannya di Universiti Putra Malaysia (UPM) mengenai tanaman
cendawan, dia mula mengorak langkah meneroka bidang ini. Ladang Nas Agro Farm
mengeluarkan cendawan tiram kelabu atau nama saintifiknya Pleurotus sajor-caju
disebabkan cendawan jenis ini popular dan mendapat permintaan yang tinggi di
pasaran tempatan kerana harganya yang agak murah.
..
Cendawan ini dijual dengan harga RM7
sekilogram dan mendapat sambutan yang sangat baik disebabkan masakan berasaskan
cendawan kini popular dalam kalangan restoran selain rasanya yang enak serta
berkhasiat,"katanya.
..
Menurut beliau, ladang ini mempunyai
sembilan dan diuruskan dengan sistematik di mana seripa pekerja mempunyai tugas
khusus dan dipantau oleh seorang ketua. Dengan menggunakan modal sendiri
sebanyak RM200,000, dia dan isterinya memulakan perniagaan ini dengan membina
bangunan dan kelengkapan asas yang kemudiannya diubah suai mengikut kesesuaian
sehingga hari ini.
..
Menurut Nabil, penyelidikan terhadap
pembenihan cendawan turut dijalankan sendiri di ladangnya di mana beliau
membina makmal ujian bagi mendapatkan benih cendawan terbaik. Walaupun terdapat
16 spesies cendawan sesuai ditanam di Malaysia, cendawan jenis ini paling mudah
untuk dibiakkan dan buat masa ini, saya sedang mengusahakan untuk mencari
variety baru bagi mempelbagaikan cendawan yang ada di negara ini.
..
Penanaman cendawan menggunakan
proses tisu kultur dan kajian yang saya jalankan ini akan mendatangkan hasil
menggalalakkan, "katanya. Nabil turut menyarankan supaya lebih ramai
petani menceburi bidang ini dan beliau sanggup menjadi pembekal selain kursus
kepada mereka yang berminat.
..
"Walaupun saya meningkatkan
pengeluaran sehingga ke tahap maksimum, permintaan terhadap cendawan tidak akan
dapat dipenuhi dan pasaran saya kini hanya untuk di sekitar Sepang sahaja.
Biasanya pembeli dan pemborong perlu menempah terlebih dahulu cendawan, selain
jualan terus dari ladang turut dilakukan,"katanya.
..
Menurut Nabil, untuk perancangan
masa depan dia merancang membangunkan pusat penyelidikan cendawan di Sabah
tidak lama lagi.
________________________________________________________
________________________________________________________
Mohd. Zalalnudin Latipi
SEBAGAI seorang saintis
yang mengkaji kehidupan flora dan fauna menjadi titik tolak kepada Mohd.
Zalalnudin Latipi, 31, membuka sebuah kedai menjual spesies ikan terancam
kelisa atau juga dikenali sebagai arowana.
Demi minatnya yang berputik
sejak kecil Mohd. Zalalnudin nekad meninggalkan jawatannya sebagai seorang
saintis. Minatnya kian bercambah apabila beliau berjaya menghabiskan
pengajiannya dalam bidang Sosiologi Pemuliharaan di Universiti Malaysia Sabah.
Ikan kelisa kepada Mohd.
Zalalnudin bukan sekadar ikan hiasan malah kepada mereka yang tahu menilainya,
ia boleh menjadi sumber pendapatan.
Harganya mampu mencecah
ribuan ribu ringgit selain ia digemari oleh kaum Cina di negara ini yang
dipercayai membawa tuah kepada pemiliknya. Namun Mohd. Zalalnudin tidak
menyangka hobinya yang suka memelihara ikan itu mampu memberikannya sumber
pendapatan tetap kepadanya.
"Dulu saya hanya bela
ikan ini di rumah dan saya ada tujuh akuarium di rumah untuk mengisi ikan-ikan
ini.
"Namun pada tahun 2005
saya mengambil keputusan untuk berhenti sebagai seorang saintis kerana mahu
melibatkan diri secara serius dalam perniagaan menjual ikan kelisa,"
katanya.
Mohd. Zalalnudin tidak
menyangka, kedai yang baru dibukanya itu mendapat sambutan menggalakkan
daripada penduduk setempat malah ikan kelisa juga mendapat permintaan daripada
orang Melayu.
"Selain orang Cina,
orang Melayu juga menunjukkan minat terhadap ikan ini dan sanggup membelinya
walaupun pada harga yang mahal.
"Mereka yang datang ke
kedai ini sanggup menghabiskan masa berjam-jam semata-mata mahu melihat
kecantikan dan kelicikan ikan kelisa," katanya.
Menyentuh penjagaan ikan
kelisa, beliau memberitahu, tidak susah untuk membelanya tetapi perlu
memastikan air yang digunakan dicampurkan dengan ubat antiklorin.
"Antiklorin perlu
dicampurkan mengikut sukatan yang ditetapkan selain memberi makanan kepada ikan
mengikut waktu.
"Ikan ini kebiasaannya
makan sejenis ulat yang banyak dijual di pasaran. Lipas dan cengkerik juga
boleh diberi tapi lebih baik beli sahaja di pasaran kerana ditakuti serangga ini
membawa racun dan mati jika memakannya," katanya.
Jelasnya, bagi memenuhi
permintaan ikan kelisa di kedainya itu, beliau telah membeli dua buah kolam
ikan kelisa di Bukit Merah, Perak.
"Kebanyakan ikan-ikan
yang ada di kedai di bawa dari sana dan kita akan pilih ikan-ikan terbaik
sebelum dipamerkan di kedai bagi menarik minat orang ramai," katanya.
Di kedainya terdapat lebih
200 ekor ikan kelisa pelbagai variasi seperti Malaysia Gold Cross Back Golden
Arowana, Malaysia Super Red Arowana, Indonesia Chili Red dan sebagainya .Lebih
istimewa, harga ikan kelisa semakin meningkat jika ikan itu kian membesar.
"Bagi saya ikan ini
memang membawa tuah kepada pemiliknya.
"Ikan ini juga tidak
memerlukan penjagaan yang rapi. Kepada mereka yang berminat untuk mengetahui
cara-cara penjagaan ikan kelisa mereka boleh datang terus ke kedai saya,"
katanya.
Bagi mereka yang ingin
melihat ikan-ikan yang dijual di kedai Mohd. Zalalnudin, kedainya itu terletak
di Star Arowana World di Jalan Seberang Perak, Alor Setar.
_____________________________________________________________________
Jasleen Kaur euromoda
Pandangan jauh setiap ahli keluarga yang
terbabit sama dalam bidang ini membolehkan EMG mencapai statusnya sebagai Raja
Sutera setelah berjaya memperkenalkan pemakaian sutera secara berleluasa dalam
kalangan semua lapisan masyarakat.
Pengurus Eksekutifnya Jasleen Kaur berkata,
perniagaan keluarganya dimulakan oleh ibu mertuanya, Kirpal Kaur Gulati secara
kecil-kecilan di sebuah bilik kecil di rumah mereka.
“Kedai tekstil pertama Gulati's di buka 25 tahun
lalu. Kini di Jalan Tunku Abdul Rahman sahaja terdapat tiga gedung dan 11 buah
lagi di seluruh negara,” kata Jasleen ketika menyingkap sejarah perkembangan
perniagaan itu.
“Pada mulanya kedai-kedai kami di Jalan Tunku
Abdul Rahman Kuala Lumpur hanya dikenali sebagai Gulati's. Kami pula mula
menjual kain-kain berjenama dari negara-negara Eropah selepas penubuhan
rangkaian Euro Moda,” ujar Jasleen.
Menurutnya, pernigaan EMG mula berkembang dengan
pesat ke seluruh negara hanya 12 tahun lalu apabila gedung pertama Euro Moda
dibuka dengan memberi penekanan kepada kain-kain yang diimport dari
negara-negara Eropah seperti Perancis dan Itali, selain menjual pelbagai jenis
kain dari India dan Korea Selatan.
Gedung-gedung baru di bawah jenama ini mula
berkembang dan menjadi sebutan banyak pihak sebahagian besarnya kerana
menawarkan pelbagai corak dan warna kain sutera yang menarik dan bermutu tinggi
setelah suami Jasleen, Pavitar Singh Gulati giat menjelajah Eropah untuk
menempah dan membeli kain-kain berjenama tersebut dari Itali dan Perancis selain
Korea Selatan pada sekitar 1990-an.
“Kami mahu memenuhi cita rasa dan kehendak
pelanggan kami yang inginkan kain sutera berjenama berkualiti tinggi seperti
Ungaro dari Itali. Pada masa yang sama kami juga tidak lupakan para pelanggan
yang mahukan jenis kain sutera yang harganya sederhana dan jenis yang boleh
dicuci (washable silk) dari Korea Selatan.
“Sejak itu jugalah EMG mula dikenali sebagai
‘Raja Kain Sutera’ kerana menjual pelbagai jenis kain sutera.
“Pelanggan kami datang dari seluruh negara dan
kami ingin memberikan perkhidmatan terbaik kepada mereka dengan membuka kedai
EMG berhampiran mereka.
“Selain itu, kami juga memenuhi cita rasa
pelanggan kami dengan memberikan pelbagai pilihan kain. EMG memiliki kumpulan
pereka sendiri untuk mereka corak-corak mengikut cita rasa rakyat tempatan.
“Kami kemudiannya meminta pembekal tekstil kami
di Korea Selatan dan India untuk mengeluarkan kain-kain mengikut corak yang
kami cipta dalam kuantiti yang besar,” jelas ibu kepada empat orang cahaya mata
itu.
Jasleen yang berkelulusan ijazah sarjana dalam
bidang sains mula berjinak-jinak dalam perniagaan ini selepas berkahwin dengan
suaminya Pavitar Singh Gulati 12 tahun lalu.
“Saya tidak tahu apa-apa mengenai tekstil pada
masa itu dan mengikuti kelas-kelas akaun secara sambilan untuk belajar mengenai
selok-belok dunia perniagaan.
“Ketika itu saya terpaksa menguruskan bahagian
sumber manusia, perhubungan komunikasi, perakaunan dan belajar perniagaan
tekstil, semuanya secara serentak. Manakala suami pula sibuk menguruskan
hal-hal membeli kain-kain secara pukal dari India, Korea Selatan dan di
negara-negara Eropah.
“Bukan mudah bagi kami pada mulanya tetapi
lama-kelamaan saya dapat menguasainya dan kini saya merupakan seorang ibu
berkerja yang sangat sibuk,” kata Jasleen.
Sementara itu, menurut Jasleen ibu mertuanya,
Kirpal Kaur akan meninjau keadaan di kedai-kedai mereka dari masa ke masa dan
akan memberi idea dan tunjuk ajar kepadanya untuk memperbaiki mutu perkhidmatan
perniagaan keluarga.
Hasil kegigihannya itu beliau telah dipilih
untuk memenangi Anugerah Keushawanan Ernst And Young di bawah kategori wanita
pada 15 Disember lalu.
“Apa yang membezakan kami dengan pesaing-pesaing
kami adalah mereka menjual kain-kain yang direka oleh pengeluar-pengeluuar
tekstil.
“Tetapi kami di EMG, melangkah setapak lagi
kehadapan kerana kami membuat kajian dan mencipta rekaan-rekaan yang lebih
sesuai dengan cita rasa masyarakat tempatan selain menjual kain-kain yang
dijual kain sedia ada,” ujar Jasleen.
_____________________________________________________________________
Ainil Hawa Sazali Pensyarah Muda
Ainil Hawa Sazali Pensyarah Muda
TIDAK perlu bersusah payah pergi ke butik atau pasar raya untuk mendapatkan
tudung pilihan kerana semuanya kini di hujung jari. Bayangkan sambil berehat di
rumah, anda sudah boleh membuat pembelian tudung diingini dengan melayari
kedai-kedai online melalui telefon pintar.
Antara butik dalam talian yang meriah pengikut di kalangan penggemar tudung
ialah Qaira Hijab.
Perniagaan tudung menerusi Internet ini diusahakan oleh Ainil Hawa
Sazali, 27, yang juga seorang pensyarah di sebuah universiti swasta di
Selangor.
Sebagai butik dalam talian, Qaira Hijab ini telah beroperasi di laman sosial
facebook dan blog qairashijab.blogspot.com sejak dua tahun lalu.
"Menariknya mengenai koleksi Qaira Hijab ini ialah tudung yang dijual
mengikut cita rasa wanita moden pada masa kini serta sangat sesuai digayakan
oleh pelbagai lapisan umur.
"Selain itu mutu kain tudung yang berkualiti menyebabkan pelanggan sentiasa
tertunggu-tunggu koleksi terbaru kami," ujar Ainil Hawa selaku pemilik dan
penentu rekaan tudung bagi Qaira Hijab.
Ainil yang hadir ke studio ditemani adiknya, Izzati mengakui sentiasa
mengemas kini Facebook Qaira Hijab dan akan memuat naik koleksi tudung
terbaru pada setiap minggu bagi menampilkan rekaan dan corak terbaru yang selari
dengan peredaran masa. "Antara corak terkini yang laris di pasaran adalah tudung benang kapas ,
tudung sutera Thai dengan sulaman bunga, selendang sifon dan tudung fabrik
denim.
" Namun keistimewaan koleksi Qaira Hijab ialah pada bahagian hadapan tudung
(awning) yang lebih mudah dijaga termasuk jika dicuci dalam mesin basuh.
"Biarpun tidak menggunakan pelapik keras bagi membentuk awning, tudung tetap
cantik terletak.
"Sementara itu, wanita yang mempunyai raut muka yang agak lebar juga tidak
perlu berasa bimbang mengenai kesesuaian wajah kerana pemakaian tudung tersebut
akan menampakkan muka lebih tirus," jelasnya. Selain itu, penjelasan yang terperinci mengenai saiz, warna dan harga tudung
boleh didapati pada setiap gambar produk sekali gus memudahkan lagi urusan jual
beli secara Internet.
Pelanggan hanya perlu memilih rekaan tudung yang diminati dan segala urusan
tempahan tudung dan pertanyaan akan dibuat melalui e-mel.
Urusan pembayaran pula boleh dibuat melalui perbankan Internet dan tempahan
yang dibuat akan dihantar melalui Pos Laju Malaysia.
"Pelanggan akan mendapat tempahan mereka dalam tempoh satu hingga dua hari
daripada tarikh pembayaran," katanya.
Sumber : http://utusan.com.my/utusan/Produk/20121221/pr_02/Pilihan-tudung-di-hujung-jari#ixzz2GQaGrxTS
©
Utusan Melayu (M) Bhd _____________________________________________________________________________
Usahawan Graduan Makanan Frozen
Tidak
ada yang lebih istimewa bagi seorang siswazah apabila berpeluang
menimba pengalaman sebagai pengurus operasi perniagaan peruncitan dan
pemborong sedangkan baru sahaja menggenggam segulung ijazah. Lebih
istimewa, kerjaya barunya menuntut lebih usaha untuk mendapatkan
pengetahuan kerana ia berkaitan pemasaran produk berasaskan ternakan,
sedangkan ijazah yang dimiliki dalam bidang kejuruteraan elektrik.
Justeru, `haluan' yang dipilih nyata menyimpang jauh daripada ilmu yang
ditimba di universiti tetapi bagi Harfirdaus Che Lah, dalam usia yang
baru mencecah 23 tahun, dia menganggapnya sebagai satu cabaran yang
memerlukan kecekalan, keberanian selain tidak berputus asa untuk
menambah pengetahuan. “Saya sudah jatuh cinta dengan perniagaan ini,
ujarnya,‘’ ketika ditemui di pejabatnya di Kajang baru-baru ini.
Harfirdaus Che Lah yang memegang jawatan Eksekutif Operasi, Perfect
Fresh and Frozen nyata enggan menambah bebanan fikirannya bahawa bidang
yang agak asing baginya boleh menjadi batu penghalang mencapai
kejayaan. Malah dia yang pernah bertugas sebagai pelatih pengurus di
sebuah syarikat makanan segera akan memanfaatkan ilmu yang dimiliki
untuk memajukan syarikat berkenaan yang baru membuka outlet di Jalan
Impian Murni, Saujana Impian, Kajang, Selangor.
Syarikat yang diuruskan oleh KMJ Supplies Sdn. Bhd itu beroperasi sebagai pemborong dan peruncit bekalan daging lembu, kambing Boer, rusa, unta, burung unta, arnab dan ayam kampung. Selain itu, syarikat terbabit juga memasarkan ayam turki, burung puyuh, itik dan susu kambing. Syarikat terbabit menawarkan sistem francais kepada mana-mana pengusaha yang berminat memasarkan produk-produk berkenaan, dengan tujuan membantu pengusaha ladang di peringkat pengeluaran untuk memasarkan hasil mereka. “Ada masa ini, kami memperoleh bekalan dari merata tempat di seluruh negara dan ini sekali gus dapat pengusaha memasarkan hasil ladang mereka,” kata Harfirdaus. Sebagai contoh, bekalan ayam kampong diperoleh dari projek penternakan membabitkan ibu tunggal di Kuala Selangor, burung puyuh (Pulau Pinang), itik (Tampin), arnab (Broga) dan burung unta dari Beranang, Selangor. Pengusaha menghantar bekalan daging mereka selepas diproses manakala syarikat terbabit membungkusnya dengan potongan dengan saiz tertentu memudahkan suri rumah menyediakannya untuk dimasak. Apa yang pasti, konsep pemasaran bekalan produk berasaskan daging itu memperkenalkan konsep baru dalam pemasaran daging yang bukal sahaja, segar tetapi halal dan bersih. Menurut Harfirdaus, meskipun baru dibuka pada 24 November lepas, pengunjung sudah mula memenuhi outlet tersebut sejak awal pagi khususnya pada hari cuti. Ini kerana konsep yang mudah untuk membuat pilihan dan jenis daging ternakan yang pelbagai, mendorong mereka mendapatkan produk yang diperlukan. Meskipun tidak semua daging yang dijual hasil daripada ladang ternakan tempatan, syarikat terbabit menjanjikan produk yang segar dan berkualiti. Malah, selain pasaran runcit, pengguna juga boleh membuat tempahan untuk mendapatkan daging yang dikehendaki dan akan dihantar ke destinasi yang diminta Menurut Harfirdaus, pihaknya juga menyasarkan kepada syarikat penyajian makanan (catering) kerana ia menawarkan satu pasaran besar bagi bekalan daging mentah. Selain itu, syarikat terbabit juga membekalkan susu kambing segar berjenama Vcals ke beberapa buah hospital selain dijual secara runcit.
Pada masa ini, syarikatnya mampu mengedar antara 400 dan 500 botol sehari kepada pelanggan terbabit. Dengan modal awal sebanyak RM250, 000 bagi melengkapkan outlet yang menempatkan pusat jualan, bilik pemotongan serta bilik sejuk beku serta kakitangan seramai empat orang setakat ini, Harfidaus ternyata mempunyai tanggungjawab berat memajukan perniagaannya, Kita kena berani bersemangat dan yakin dengan diri. Mengenai konsep francais, beliau percaya dapat mengembangkan lagi usaha tersebut melibatkan 10 buah cawangan dalam tempoh 12 bulan akan datang.
* Alamat: Perfect Fresh and Frozen, No 15, Jalan Impian Murni 1/5, Saujana Impian, 43300 Kajang, Selangor
Sumber rujukan : - http://www.usahawantani.com/search/label/berita
_____________________________________________________________________________
Bergelar Jutawan dalam usia muda
Berpegang kepada prinsip tidak mudah mengaku
kalah, sentiasa berusaha, bersemangat tinggi dan bersikap positif walau diuji
pelbagai cabaran memberi hasil positif kepada pasangan dua beradik ini.
Kedua-duanya mempunyai latar belakang akademik
berbeza, tetapi ia bukan halangan untuk Nor Akmar Hanif, 34, dan Aida Nurlin
Hanif, 31, berjaya dalam bidang saham amanah dan insurans.
Walaupun bermula daripada sifar tetapi hasil
daripada berpegang teguh dengan prinsip yang telah ditetapkan membolehkan
mereka meraih pelaburan bernilai jutaan ringgit pada usia 20-an lagi.
Kini, Nor Akmar dan Aida Nurlin ialah Ketua
Pegawai Eksekutif Platinum Wealth Advisor menerusi jenama Amazing Millionaire
Sisters dan disokong sepenuhnya oleh sebuah bank terkemuka.
Nor Akmar berkata, sejak kecil lagi beliau
berminat untuk menjadi ahli perniagaan berjaya kerana ingin berdikari, selain
suka akan cabaran baru.
“Saya pernah bekerja namun hanya bertahan tiga
bulan kerana enggan terikat dengan peraturan yang merimaskan seterusnya
menceburi bidang perniagaan. Saya mahu bekerja mengikut masa dengan jumlah
pendapatan yang ditentukan saya sendiri,” katanya kepada Sinar Harian ketika
ditemui di pejabatnya di Petaling Jaya, baru-baru ini.
Pemegang ijazah kelas pertama dalam bidang
Kejuruteraan Sistem Maklumat di Institut Sains dan Teknologi Universiti
Manchester di Britain pada 1999 ini memulakan perniagaan pada usia 23 tahun.
Kemampuannya mengurus dan mengendalikan jualan
pelaburan turut meletakkan dirinya sebagai pengurus agensi kumpulan termuda di
sebuah institusi kewangan terbesar di negara ini.
Malah, beliau mampu memperoleh pendapatan lima
angka atau sekurang-kurangnya RM10,000 sebulan sewaktu berumur 26 tahun.
“Pelaburan seperti ini cuma perlukan modal yang
kecil tetapi mampu menjana pendapatan di luar imaginasi kita,” jelasnya
Bekerja sambil belajar
Nor Akmar turut berjaya membuka agensinya sendiri
pada usia 25 tahun. Tiga tahun kemudian, pada usia 28 tahun, beliau mampu
melahirkan sebanyak 10 Pengurus Agensi Kumpulan (GAMS).
Pencapaian terbesarnya ialah sebagai Ketua
Pengurus kumpulan Master Builder iaitu anugerah yang dimenanginya empat kali
berturut-turut.
Anugerah lain ialah Brand Ambassador, Group
Agency Manager Platinum, Top GAM, Master Recruiter, Million Sales Achiever,
Million Dollar Round Table, Anugerah Usahawan Muda Universiti Malaya dan
terbaru terpilih sebagai Ikon Belia Negara.
“Mempunyai semangat kental dan bermotivasi tinggi
menjadi prinsip utama untuk berjaya. Selain itu, sikap mudah belajar, ada semangat
berterusan bukannya sekadar hangat-hangat tahi ayam juga amat penting,” kata
anak ketiga daripada empat beradik ini.
Berkat kesungguhannya itu, maka tidak hairanlah
jika wanita bujang ini berjaya memiliki sebuah Ferarri model California yang
dibelinya hasil daripada titik peluh sendiri.
Bagi Aida Nurlin atau lebih mesra disapa sebagai
Elynn berkata, prinsip utamanya adalah setiap satu-satu pekerjaan mestilah
dibuat sehingga sempurna dan berjaya.
Beliau yang mengikut jejak kakaknya, memulakan
perniagaan ketika masih lagi menuntut di Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam
bidang Sains Aktuari.
Menurutnya, walaupun terpaksa bergelut masa
antara belajar dan kerjaya sebagai perunding kewangan, beliau tetap berusaha
untuk menjadi yang terbaik seterusnya membina kejayaan dalam hidup.
“Untuk maju dalam perniagaan, anda perlu tanam
dalam diri bahawa tiada perkara yang mustahil untuk dicapai. Jika kita tahu
cara berniaga yang betul dan sanggup bekerja keras, insya-Allah kejayaan akan
datang kepada kita,” jelasnya.
Tanam impian
Penglibatan dalam bidang perniagaan sejak masih
menuntut, Elynn mengakui itu membuatkannya menjadi lebih kuat bekerja dan
berdisiplin.
“Fokus dalam melakukan apa saja tugasan adalah
penting,” tegasnya.
Seperti kakaknya, Elynn juga banyak menerima
anugerah dan pencapaian, termasuk Group Agency Manager Platinin, Master Builder
Award, Master Recruiter dan Million Dollar Round Table.
Sementara itu, dua beradik ini boleh berbangga
apabila sudah menerima lebih 100 anugerah pengiktirafan berikutan prestasi
mereka yang cemerlang sebagai perunding saham amanah.
“Kini, kami semakin aktif membuat program
mengasah bakat bagi melahirkan perunding kewangan berjaya, sekali gus membantu
orang lain mengubah diri mereka menjadi lebih baik. Apa yang lebih membahagiakan,
kami dapat melihat orang bawahan yang kami didik berjaya seperti kami,” kata
Nor Akmar dan Elynn sambil tersenyum.
Sebagai agenda masa hadapan, kedua-duanya menanam
impian untuk mencipta nama dalam bidang insurans bagi mengharumkan nama negara di
mata dunia dengan mencapai Top of the Table (TOT), iaitupenganugerahan di
peringkat antarabangsa.
“Penganugerahan itu belum lagi dicapai oleh
mana-mana rakyat Malaysia sekali pun bidang berkenaan sudah bertapak 60 tahun
di Malaysia. Justeru, kami mahu menyahut cabaran untuk menjadi yang pertama
menerimanya,” kata Nor Akmar.Link: http: http://www.sinarharian.com.my/rencana/bergelar-jutawan-pada-usia-muda-1.30103
NAMA: PN.RASHIDAH BT RAHMAN
NAMA SYARIKAT: SHIDAWIE
ENTERPRISE
JENIS PERUSAHAAN:
PEMBUATAN KEK LAPIS NANAS DAN KEK KUKUS BUAH-BUAHAN (HALWA NANAS)
KELULUSAN/BIDANG/INSTITUSI:
i) KEJURUTERAAN ELEKTRIK JANGKAWAS DAN KAWALAN (POLITEKNIK UNGKU OMAR, IPOH)
ii) INTERNATIONAL DIPLOMA IN COMPUTER STUDIES
KOLEJ INFORMATICS, JOHOR
BHARU
NILAI JUALAN TAHUNAN: RM
600,000.00( 50,000.00 / BULAN)
PEMASARAN: PRODUK
DIPASARKAN DI SEMUA CAWANGAN HPS HALAL MART IAITU SEBANYAK 180 CAWANGAN DI
SELURUH MALAYSIA DAN BEBERAPA KIOSK DI TESC0 SERI ALAM, TESCO CHENG,
MELAKA MALL, WESTERN DIGITAL MEDIA PASIR GUDANG DAN FRESCO CAWANGAN
JASIN. PRODUK JUGA DIHANTAR DI SELURUH 100 CAWANGAN SATINNI
CORPORATION.
ANUGERAH: MENDAPAT
PENGIKTIRAFAN “REKABENTUK TERBAIK” KETEGORI PRODUK BAKERI BAGI SELURUH MALAYSIA.
AGENSI PEMBIMBING: LPNM,
JABATAN PERTANIAN
PENDAPAT/LUAHAN ISI HATI:
Kejayaan bukanlah mudah untuk dicapai, sebaliknya
usaha yang berterusan bagi pastikan kejayaan terus dalam gengaman. Usahawan
mestilah ada sikap yang positif, akhlak yang baik, senantiasa mahukan perubahan
ke arah yang lebih baik dan yang sangat penting adalah tanggungjawab kita
sebagai pengeluar produk HALAL. Produk HALAL dan Toyibban adalah wajib bagi
saya memastikan produk yang dikeluarkan suci, bersih dan selamat dimakan. Saya
berazam dan bertekad untuk terus mengeluarkan produk HALAL untuk seluruh
umat Islam khasnya dan seluruh rakyat malaysia dan dunia, insyallah.Pada awalnya pengeluaran produk kek lapis dipengaruhi oleh Kek Lapis Indonesia yang jauh harganya lebih murah. Begitu juga dengan Kek Lapis Sarawak yang mempunyai corak dan warna- warni yang sangat menarik. Oleh itu Shidawie telah menjalankan kajian pasaran dan produk supaya selari dengan permintaan dan kehendak pelanggan masa kini. Akhirnya shidawie mengeluarkan produk kek lapis yang berbeza dari segi bahan mentah, warna dan pembungkusan bagi mencipta kelainan. Kek Lapis Shidawie menggunakan pembungkusan yang menarik dan kualiti bagi membolehkan kek lapis tersebut mempunyai jangka hayat yang lebih lama dan rasa produk tersebut terus kekal seperti selepas baru dibakar. Bahan mentah yang digunakan adalah bahan mentah yang berkualiti dan sihat dimakan, misalnya pewarna yang digunakan lebih asli dan kadar penggunaan yang sedikit sahaja. Penggunaan gula juga dikurangkan bagi memberi ruang kepada semua golongan menikmatinya disamping penjagaan kesihatan kita terus dipelihara. Buah-buahan digunakan seprti buah prune, roselle, kismis dan sebagainya yang mempunyai kelebihan tersendiri. Telor yang digunakan juga telah dibersihkan sebelum menggunakannya.
Walaupun pada mulanya pelanggan selalu keliru kek lapis keluaran kami dengan jenis kek lapis Indonesia dan Sarawak, Shidawie senantiasa berusaha memaklumkan kepada pelanggan dengan kelebihan produk kami. Akhirnya produk Shidawie dapat diterima dengan promosi berterusan dan bahan promosi yang diberikan kepada pelanggan.
Cabaran utama Shidawie adalah kapasiti pengeluaran yang terhad dengan penggunaan mesin separa automatik. Oleh itu Shidawie telah bertekad untuk membeli mesin pengeluaran yang lebih tinggi dan kos yang lebih murah supaya dapat memenuhi permintaan dalam dan Luar Negara. Persijilanan GMP, HACCP dan ISO adalah sangat penting untuk dimiliki bagi menjamin kualiti dan keselamatan produk disamping sistem pengurusan yang baik.
Akhir kata Shidawie berharap dapat meneruskan perniagaan ini dengan jayanya disamping dapat terus berjuang mengeluarkan dan memasarkan produk HALAL di arena Global yang sangat tinggi permintaannya. Cita-cita untuk terus mengeluarkan produk HALAL akan diteruskan sehingga berjaya.
______________________________________________________
Dynas mokhtar
|
Beralih kepada pelakon dan pengacara Wan Edrinas Wan
Mokhtar, 28 tahun. Bak kata Daphne Iking, Dynas merupakan wanita yang paling
matang dan berfikiran jauh mengenai perancangan masa depan walaupun dia rakan
termuda di kalangan teman mereka yang lain seperti Yasmin Hani, Atilia, Sazzy
Falak dan Aishah Sinclair.
Mengakui tentang hal tersebut, ibu beranak satu ini
begitu teliti dengan setiap perancangan yang dilakukannya. Kerana semangat dan
kecekalannya juga, perancangan memiliki sebuah butik khas buat ibu-ibu moden
terlaksana jua. Kini beliau boleh berbangga dengan Butik Dynas Nursing Attire
atau DNA telah dilancarkan di pusat beli-belah The Curve, Mutiara Damansara,
Selangor.
Tetapi mengapa perniagaan pakaian ibu mengandung? Bekas
pengacara Beat TV berasa tidak selesa dengan pakaian mengandung yang berada di
pasaran. Beliau sendiri menghadapi kesukaran untuk mencari pakain mengandung
yang sesuai dan moden ketika mengandungkan Khyra Khalisa. Malah pakaian khas
buat ibu yang menyusukan anak juga sukar untuk dicari di Malaysia dan hal
tersebut membuatkan Dynas mula mengilhamkan beberapa pakaian yang sesuai.
Beliau berpendapat, semakin kurang para ibu yang
memberikan susu mereka kepada anak-anak dan salah satu faktornya adalah tiada
pakaian yang sesuai buat mereka lebih-lebih lagi buat ibu yang berkerjaya.
Dengan rekaan pakaian untuk ibu ini, artis jelita ini berharap tiada lagi
ibu-ibu mengandung mahupun yang menyusukan anak malu dengan gelaran ‘ibu’
kerana pemakaian yang kurang moden.
Sanggup berbelanja besar dengan mengeluarkan wang
sejumlah RM150,000 untuk membuka butik Dynas Nursing Attire (DNA), pada mulanya
beliau tidak ada keberanian dan kurang yakin untuk membuka perniagaan
bersendirian lebih-lebih lagi terpaksa mengeluarkan modal yang besar tanpa
membuat pinjaman. Bagaimanapun, keluarga, ibu dan seorang rakan daripada
Nurturing Concept iaitu Rita yang telah menaikkan semangat dan menyokong beliau
untuk bergerak sendiri dalam perniagaan ini.
_____________________________________________________________________________________________
Azizuzanadi Zainuddin @ among
|
KETIKA penulis tiba di kediamannya di
Kampung Hayat, Simpang Pelangai, terletak kira-kira 46 km dari Bentong, beliau
sedang bertukang di kandang kambingnya.
"Beginilah kalau kerja sendirian,
semua kena buat sendiri," kata Azizuzanadi Zainuddin, 39, sambil mengetuk
papan untuk dijadikan bekas makanan kambing-kambing baka Feral dari Australia.
Berbanding kambing lain yang begitu riuh
mengembek, kambing-kambing Australia ini berkumpul di satu sudut ketika
Azizuzanadi atau lebih mesra dengan panggilan Among, membuat kerja tukangannya.
"Kambing-kambing Australia ini baru
saya dapat beberapa hari lalu, mungkin mereka tak biasa lagi dengan kandang
ini, itu sebab mereka diam sahaja," kata Among berseloroh.
Kandang kambing dua tingkat itu siap dibina
Mac 2008. Kos membina kandang mencecah RM90,000 dan sebahagian besar wang
diperoleh daripada pinjaman Tekun (Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga) dan
bantuan PPK (Pertubuhan Peladang Kawasan Pelangai).
Di bahagian bawah kandang terdapat stor
menyimpan makanan, peralatan dan keperluan.
Di lantai bawah itu juga Hadi membakar
rumput kering yang menghasilkan asap untuk menghalau agas dan nyamuk.
Tahi kambing turut dikumpul di lantai bawah
dan dibakar untuk dijadikan baja.
Di bahagian atas terdapat beberapa petak
kandang yang mengasingkan kambing ternakan mengikut jenis, saiz dan umur.
PENDIDIKAN TINGGI
Mendengar sketsa liku-liku kehidupan
penternak muda ini, anak seorang pesara tentera, menunjukkan beliau bukan
calang-calang orangnya dari segi pencapaian akademik.
Beliau bersekolah agama dari peringkat
sekolah rendah hingga menengah. Tamat tingkatan lima, beliau memilih menyambung
pelajaran di sekolah pondok, Sekolah Agama Rakyat Al-Nadhah, Kota Sarang Semut,
Kedah selama dua tahun.
Meskipun mendapat peluang untuk ke
Universiti Al Azhar, Hadi memilih untuk ke sekolah Pondok Sungai Jagung,
Pendang, Kedah dan belajar selama tiga tahun lagi.
Tamat belajar di sekolah pondok, beliau
pulang ke kampung halamannya dan membuat kerja kampung selama dua tahun
termasuk menoreh getah di kebun datuk dan neneknya serta menanam pisang.
Meskipun bersekolah agama dan pondok, anak
muda ini berjaya melanjutkan pelajaran ke Universiti Teknologi Mara (UiTM),
Arau, Perlis pada 1992 dalam bidang pengajian perniagaan.
Tamat belajar di UiTM, beliau
melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat untuk pengajian Ijazah Sarjana Muda
Perbankan dan Kewangan di Northwood University, Midland, Michigan atas tajaan
Majlis Amanah Rakyat (Mara).
Tamat pengajian peringkat ijazah,
beliau tidak terus kembali ke tanah air. Anak perantau ini tidak mahu
melepaskan peluang menggali pengalaman bekerja di negara asing.
Beliau bukan setakat melakukan dua
kerja tetapi juga menyambung pengajian di peringkat sarjana, dengan belanja
sendiri, bukan satu tetapi tiga, iaitu Masters in Information System, Masters
in International Business dan Masters in Risk Management.
Beliau mengikuti pengajian
ketigatiga ijazah sarjana itu di Universiti Concordia, Mequon, Wisconsin.
Tamat pengajian ijazah sarjana, Hadi
tinggal beberapa tahun lagi di Amerika dan memulakan perniagaan pengedaran
kebanyakannya produk Industri Kecil dan Sederhana (IKs) Malaysia serta produk
etnik Asia da Mexico.
"Saya menyewa sebuah gudang di
Greendale, Wisconsin untuk perniagaan saya ini. Sambutan untuk produk Malaysia
dan Asia memang bagus tetapi yang mengecewakan saya ialah bila saya dapat
tawaran membekal sos masam manis dalam kuantiti yang besar untuk Walmart,
rangkaian pasaran yang hebat di Amerika, tak ada pihak di tanah air yang
sanggup membekalkan saya produk berkenaan," keluh Among.
USAHAWAN
TANI
Setelah hampir 10 tahun di
perantauan, Among kembali ke tanah air pada April 2007.
"Kalau makan gaji, kita yang
lelah bekerja tetapi orang lain yang mengecap kejayaannya," jelas beliau.
Among mahu menjadi usahawan dan
memilih untuk meneroka bidang pertanian di sebalik tawaran melanjutkan
pelajaran di peringkat Ijazah Kedoktoran (PhD) dari sebuah institut pengajian
tinggi awam tempatan.
"Semasa belajar di Amerika,
saya berpeluang melawat banyak ladang lembu dan jagung. Saya juga pernah
bekerja sambilan di ladang dan saya melihat sendiri betapa majunya
peladang-peladang di negara itu. Saya diberitahu kerajaan mereka banyak
membantu dan memasarkan produk yang dihasilkan.
"Sememangnya jika dibandingkan
dengan industri pertanian di tanah air, kita masih jauh ketinggalan. Di situlah
datang tekad untuk saya jadikan bidang pertanian sebagai karier saya,"
jelas Among.
Sekembalinya ke tanah air, Among
tidak membuang masa dan mengikuti pelbagai kursus termasuk anjuran Pusat
Pembangunan Usahawan Malaysia (Medec), Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) dan
Jabatan Perikanan Malaysia.
Antara kursus yang disertainya ialah
kursus ternakan ikan dalam sangkar, kursus membuat makanan ternakan, kursus
pembenihan ikan, kursus penyakit ternakan kambing dan kursus ternakan kambing
peringkat ladang.
"Habis sahaja kursus ternakan
ikan, saya buat dulu ternakan kambing pada Disember 2007. Saya beli 20 ekor
kambing dari sebuah ladang di Nilai, Negeri Sembilan yang terpaksa gulung
tikar. Saya belanja lebih RM5,000 untuk beli kambingkambing ini," kata Among
dengan menambah beliau kemudian membeli 39 ekor lagi kambing dengan kos
kira-kira RM15,000.
Pada peringkat awal, Among
menempatkan kambingkambingnya di tanah Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) di
Lembah Jaya, kirakira 5 km dari rumahnya.
Rutin kerjanya bermula selepas subuh
termasuk menyabit rumput untuk makanan kambing-kambingnya.
"Usaha awal saya berjaya,
kambing membiak dan gemuk-gemuk. Saya mendapat bantuan emak dan pakcik saya
serta adiknya. Cuma bila pindah ke kandang baru, tidak jauh dari kandang asal,
kambing banyak mati. Kini saya memindahkan kesemua kambing yang ada di kandang
yang baru berhampiran rumah emak saya. Makanan yang diberi sama, mungkin tapak
kandang tak serasi," katanya.
TAK
SEMUDAH
Menurut Among, dia hampir berputus
asa bila banyak kambing ternakannya mati dan bantuan yang diharapkan daripada
jabatan yang berwajib tidak diterima secepat yang diharapkan.
Hasil penat lelahnya, Among kini
mempunyai kira-kira 100 ekor kambing daripada pelbagai jenis termasuk kambing
biribiri dan kambing Feral dari Australia, kambing Jamnapari dari Indonesia,
kambing Katjang (baka kacukan tempatan dan Anglo Nubian) dan kambing Boer.
Beliau juga membuka sebuah ladang di
Jelebu, Negeri Sembilan untuk ternakan kambing biri-biri yang kini berjumlah 37
ekor dan dijaga oleh pakciknya.
Menurut Among, hasil jualan kambing
dan ikan keli tahun lalu membolehkan beliau membeli sebuah lori untuk kegunaan
bisnesnya.
PELBAGAI
AKTIVITI
Among kini mengorak langkah
mempelbagaikan ternakannya dengan mengusahakan ternakan ikan keli di tanah
berhampiran ladang kelapa sawit milik pakciknya.
Beliau bermula dengan 100,000 anak
ikan keli yang dipeliharanya di tiga buah kolah batu termasuk sebuah kolam
tanah untuk asuhan anak benih sehingga tahap matang.
"Saya ternak ikan keli ini untuk
mendapatkan aliran tunai. Sekarang, tiap-tiap hari ikan boleh dijual. Purata
dalam sebulan saya boleh dapat antara RM1,000 hingga RM2,000," katanya
sambil berkata, dia juga menjual ikan keli salai dengan harga RM18 sekilo.
Among mempunyai rancangan besar
untuk perniagaan ternakannya, cuma kekangan utama ialah aliran wang tunai.
Jadual kerja Among sememangnya
padat, bermula sebaik selepas subuh hinggalah tengah malam. Kambing-kambingnya
bukan sahaja perlu diberi makan tiga kali sehari tetapi kandang juga perlu
dibersihkan.
Di antara kesibukan di kandang
kambing, beliau akan menjengah kolam-kolam ikan kelinya yang terletak kirakira
200 meter dari kandang kambingnya.
"Memang banyak kerja yang perlu
dibuat. Hujung minggu kerja, Hari Raya pun kerja. Kalau hendak berjaya, mesti
belajar dan buat sendiri. Kena tahu apa nak buat kalau kambing sakit, kalau
kambing nak beranak, kena ada pengetahuan.
"Saya biasa buat kerja dari
peringkat bawah lagi. Semasa di Amerika, saya pernah bekerja dengan sebuah
restoran pizza. Saya bermula daripada mencuci lantai dan pinggan sehinggalah
saya diberi kepercayaan menjadi pengurus.
"Apa yang saya belajar ialah
dalam apa juga pekerjaan, kita mesti handson, kita mesti tahu selokbelok semua
kerja, baru kita boleh pergi jauh," katanya sambil menjelaskan beliau
mendapat bantuan ibu dan adiknya jika dia perlu meninggalkan ladang untuk
urusan luar.
Isterinya, Zaibedah Zaharum, ialah
pensyarah di UiTM, Segamat, Johor.
PELAN LIMA
TAHUN
Among mempunyai rancangan besar
iaitu mahu menjadikan Pelangai pusat ternakan dan pengeluar kambing utama di
negeri Pahang.
Beliau meletakkan sasaran untuk
memiliki kira-kira 5,000 ekor kambing dalam masa lima tahun di samping
mengumpulkan penternak-penternak kecil di kawasan sekitar di bawah satu
konsortium.
Di samping menambah baka kambing
yang berkualiti, beliau juga mahu menubuhkan sebuah syarikat perdagangan.
"Saya sudah mengenal pasti
seseorang untuk menjadi rakan kongsi bagi tujuan ini. Di bawah syarikat ini,
saya rancang nak buat lelongan bukan sahaja ternakan termasuk kambing, lembu
atau kerbau tetapi juga hasil pertanian yang lain.
"Syarikat saya akan
mengendalikan rumah lelongan ini dan setakat ini, belum ada rumah lelongan di
Malaysia. Mungkin lelongan ini kita boleh buat empat kali setahun.
"Kita juga boleh buat jualan
secara online (internet)," katanya.